Hvad koster en arkitekt? Få gratis tilbud fra arkitektfirmaer nær dig

Skal du have hjælp til en ombygning eller måske drømmer du om dit helt eget arkitekttegnet hus? Hvis du gerne vil vide mere om, hvad prisen på en arkitekt er eller hvad en arkitekt kan hjælpe dig med, er du kommet til det rette sted! Vi giver dig svar på række spørgsmål som hvad en arkitekt koster, hvad der påvirker prisen, hvad en arkitekt laver m.m.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra et arkitektfirma

Vores samarbejde med 3byggetilbud.dk giver dig mulighed for at modtage tre gratis tilbud på arkitektfirmaer, som kan hjælpe dig med at forvandle dine boligdrømme til virkelighed.

Tilbuddene er helt uforpligtende, og du kan se, hvordan det fungerer ved at se videoen herunder:

Hvad koster en arkitekt?

Prisen på en arkitekt kan variere meget baseret på flere forskellige faktorer, herunder projektets omfang, kompleksitet og hvor meget arkitekten skal være involveret. Generelt vil arkitekter enten kræve en fast sum for hele projektet eller arbejde ud fra en timepris. Mindre projekter eller konsulentopgaver kan ofte være baseret på en timepris, mens større projekter normalt fastsættes med en forudbestemt pris.

Generelt kan du regne med en timepris på 800 kr. – 1600 kr. for en arkitekt. Prisen kan dog som sagt variere, og du kan opleve arkitektfirmaer som tilbyder en pris, som er højere eller lavere end ovenstående.

Hvis du ønsker en konkret pris på en arkitekt til dit personlige byggeprojekt, kan du sende en kort beskrivelse af din opgave her, hvorefter du bliver kontaktet af 3 forskellige arkitektfirmaer med et tilbud hver, som du selv kan vælge ud fra.

Hvad påvirker prisen på en arkitekt?

Prisen på en arkitekt påvirkes af flere forskellige faktorer – her kan du læse om nogle af de vigtigste:

 • Projektets omfang og kompleksitet
  Størrelsen og kompleksiteten af opgaven spiller en stor rolle. Skal du have hjælp til et arkitekttegnet hus eller skal du bruge en arkitekt til en mindre ombygning? Et større byggeprojekt vil typisk kræve mere tid og flere ressourcer, hvilket kan påvirke prisen.
 • Type af opgave
  Prisen kan også variere alt efter hvilke type opgaver der skal udføres. Ved nogle byggeprojekter som fx nybyg af et arkitekttegnet hus, kan det være en god idé at have arkitekten med igennem hele processen. Dette vil dog naturligvis også medføre en højere udgift til arkitekten. Hvis du derimod kun har behov for hjælp til at vurdere en skitse, vil dette selvfølgelig også afspejles i prisen.
 • Tilladelser og lovgivning
  Hvis projektet kræver særlige tilladelser eller skal overholde specifikke bygningsregler, kan arkitekten også tage dette med i deres overvejelser i fastsættelsen af en pris.

For at få det bedst mulige resultat ud fra dine specifikke ønsker til projektet, er det vigtigt at finde en kvalificeret arkitekt, som kan levere det ønskede resultat indenfor dit budget. Derfor er det en super god idé at indhente tilbud fra flere forskellige arkitekter, da det giver dig mulighed for at træffe den bedste beslutning.

Hvad laver en arkitekt?

En arkitekt er specialiseret i at designe og planlægge bygninger, strukturer og rum. Hvis du går med en drøm om, at få dit eget unikke hus, så er rådgivning fra en arkitekt et rigtig godt sted at starte. En arkitekt kan hjælpe dig med mange forskellige ting i forbindelse med nybyggeri eller ombygning. Her er nogle af de opgaver, som en arkitekt kan hjælpe dig med:

 • At komme godt fra start
  Når du kontakter en arkitekt vil første step være et idémøde, hvor I snakker sammen om de forskellige muligheder, og du har mulighed for at konkretisere dine behov og ønsker til projektet. Arkitekten vil give sine inputs til hvilke lovgivningsmæssige og arkitektoniske faktorer der skal tages forbehold for. På denne måde er du sikker på at komme godt fra start.
 • Skitseforslag: Fra idé til virkelighed
  På baggrund af jeres samtale udarbejder arkitekten de første skitser og idéer til projektet. Skitseforslaget vil også beskrive hvor lang tid projektet vil tage samt et estimat af, hvad byggeprojektet vil koste.
 • Indhentning af byggetilladelser
  En arkitekt vil også hjælpe dig med at indhente de nødvendige byggetilladelser og sørge for, at projektet overholder gældende regler. Det er meget vigtigt at have byggetilladelse inden byggeriet går i gang, da man ellers kan risikere at skulle fjerne byggeriet igen. Når arkitekten har fundet ud af, hvilke informationer kommunen skal bruge, vil de gå i gang med at udarbejde et myndighedsprojekt, som beskriver projektet til mindste detalje. Når I har fået en byggetilladelse, kan projektet endeligt skydes i gang.
 • Fungerer som projektleder
  I nogle tilfælde kan arkitekten også fungere som projektleder, og dermed være involveret fra start til slut. Dette sikrer, at byggeriet udføres i overensstemmelse med de godkendte planer og ordentlig kvalitet. Dermed har du også en til at holde det fulde overblik over hele byggeprojektet.
 • Hjælpe med energieffektivitet
  Nogle arkitekter kan også hjælpe med at gøre din bolig mere energivenlig. Dette vil naturligvis hjælpe til et lavere energiforbrug og et godt indeklima i dit nye byggeri. Desuden kan en arkitekt også rådgive dig i at vælge nogle mere bæredygtige materialer, hvis dette ønskes.
 • Tjekke for fejl og mangler
  Når byggeprojektet er færdig, skal det tjekkes for fejl og mangler, og om det er sikkert at tage i brug. Arkitekten laver en omhyggelig gennemgang for at identificere evt. fejl og mangler, som måske er opstået under udførelsen. En arkitekt vil også hjælpe dig med at melde byggeriet færdigt, så man kan få tilladelse til at tage det i brug.

Gode grunde til at bruge en arkitekt

Der er flere gode grunde til at bruge en arkitekt til dit byggeprojekt:

 1. Professionel rådgivning
  Når du bruger en arkitekt, kan det bidrage til mere tryghed i hele byggeprocessen. Arkitekter har den nødvendige uddannelse, erfaring og ekspertise til at holde overblikket og dermed hjælpe dig trygt igennem hele processen. Deres opgave er at rådgive og vejlede dig til at tage de rigtige beslutninger, og er derfor en rigtig god partner at have med fra start til slut.
 2. Optimering af plads
  Arkitekter er gode til at optimere rummene, så det udnyttes bedst muligt. På denne måde er du sikker på at få mest muligt ud af dit byggeri.
 3. Overholdelse af regler og love
  Det kan være svært at have overblik over hvilke tilladelser der skal hentes samt hvilke regler og love der skal overholdes. En arkitekt sørger for, at dit projekt opfylder alle nødvendige krav, og hvis du ønsker det, kan de også indhente alle nødvendige tilladelser.
 4. Unikke og personlige designs
  En arkitekt kan skabe unikke og skræddersyede designs, som passer præcis til dine behov og ønsker.
 5. Projektledelse
  Arkitekter kan også fungere som projektledere, som koordinerer og overvåger byggeriet for at sikre, at alt går efter planen.
 6. Forøgelse af værdi
  Et veludført arkitekturdesign kan øge værdien af din ejendom, hvilket kan være en investering på lang sigt.
 7. Inspiration og kreativitet
  En arkitekt kan bringe nye idéer og kreative løsninger på bordet, som du måske ikke selv havde tænkt på.
 8. Stort netværk
  Arkitekter har ofte et stort netværk af andre fagfolk, og dermed kan de også hjælpe dig med at finde kvalificerede fagfolk til netop dit byggeprojekt.

Samlet set kan en arkitekt være en uvurderlig partner i dit byggeprojekt, som sikrer et vellykket og tilfredsstillende resultat når dine byggedrømme skal gøres til virkelighed.